Milyen egy átalakult transzszexuális?

Ahogy már írtam, a transzszexuálisok énképük alapján a testi nemüktől eltérő neműnek érzik magukat. A nemi öntudatot megváltoztatni nem lehet, ezért az orvostudomány a transzszexuálisok kezelésére a test korrekciójával tesz kísérletet.

 

Kívülről nézve - a külső nemi szervektől eltekintve - gyermekkorban nem nagyon tér el egymástól egy férfi és egy női test. A külső jegyek éles megváltozása a nemi éréssel kezdődik, amikor az adott nemre jellemző nemi hormonok hatalmas változásokat eredményeznek. Férfiak esetében a tesztoszteron hatására erősödik a szőrzet, megjelenik az arcon is, mélyül a hang, s a nőkhöz viszonyítva robusztusabbá válik a test felépítése, a csontozat is. A nők esetében elkezdődik a mellek növekedése, szélesedik a csípő, s beindul a menstruáció.

 

Transzszexuálisként ideális esetben a nemi átalakulás már a kamaszkor előtt elkezdődne, mivel ekkor még lényegesen jobb külső végeredményt lehet elérni. Ennek ellenére erre nincs sok esély - a törvényi szabályozások általában a nagykorúsághoz kötik a folyamat megindítását, s gyakran maguk az érintettek sincsenek még egyértelműen tisztában azzal, hogy transzszexuálisok. Az mindenesetre kijelenthető, hogy külső tekintetében annál jobb eredményre lehet számítani, minél hamarabb kerül sor a kezelésekre.

 

Bár a köztudatban a hangsúly a nemi szervek átalakításán van, ez meglehetősen kis mértékben járul hozzá ahhoz, hogy ránézésre milyen neműnek gondolunk valakit - már ha ruhában van. A változások hangsúlyosabb részét a hormonkezelés képezi.

A hormonterápia transzszexuális férfiaknál lényegesen gyorsabb és látványosabb eredményeket hoz, a kamaszfiúkhoz hasonlatos pubertáson esnek át. A másik irányban, transzszexuális nők esetében az eredmény kevésbé gyors, s nem is annyira drasztikus. Mivel ezt az oldalt jobban ismerem, elsősorban erről írok részletesebben.
A tesztoszteron által véghezvitt hatásokat visszafordítani nincs mód: tehát egy hormonkezelésen részt vevő transzszexuális nő ádámcsutkája nem fog visszaalakulni, a hangja sem lesz magasabb, a csontozata sem változik, s a szőrzet sem fog eltűnni. A kívülről bevitt női nemi hormonok elsősorban a test zsírszöveteinek átalakulásában fejtik ki a hatásukat. Megindul a mellek növekedése (egyénileg eltérő eredménnyel, az esetek többségében túl fejlett mellekre nem kell számítani), s a vonások finomodnak azáltal, hogy a zsírszövetek eloszlása a testen belül megváltozik.

Kevés szerencsés esettől eltekintve valamilyen mértékben plasztikai beavatkozásokra is szükség van. Sokaknál mellimplantátum beültetése szükséges, s aránylag gyakorta érdemes az orr plasztikáját is megejteni.

A szőrzet eltüntetése is komoly kihívás lehet. Ebben persze gyökeresen eltérő kiinduló állapotokról lehet szó. Akadnak férfiak, akiknek se mellkasi szőrzete nincs, s még az arcon is alig találni belőle, míg léteznek olyanok is, akiknek még a hát válli részén is burjánzik a dzsungel. Ebben a transzszexuális nők sem kivételek. Több módszer is létezik a helyzet orvoslására, elektrolízissel, lézerrel is kiirthatóak a nem kívánt szálak.

 

A transzszexuális nők esetében még az átalakulás elején szükség van a szervezet által termelt tesztoszteron semlegesítésére. Amíg rendelkeznek herékkel, addig az utánpótlás folyamatos, ezen vagy a herék eltávolításával, az ún. orchidectomiával, vagy anti-androgén szerek szedésével lehet segíteni. Utóbbi előnye, hogy a folyamat visszafordítható, így a bizonytalan identitású személyek számára jobban javallott.


Transzszexuális férfiaknál a hormonok többnyire jó munkát végeznek, s a test a pszichés nemnek megfelelően átalakul. Esetükben az egyik szükséges műtét az emlők eltávolítása.

 

A nemi átalakítás rendszerint legutolsó része a nemi szervek átalakító műtétje, az SRS. A transzszexuális nők jó szakember kezei között az igazira megszólalásig hasonló külső nemi szervet kaphatnak, a transzszexuális férfiak esetében a technológia jelenlegi színvonalán az eljárás sokkal komplikáltabb, s az eredmény kevésbé meggyőző.

 

Milyen tehát külsőre egy átalakult transzszexuális?

 

Ha transzszexuális nőkről beszélünk, hatalmas a szórás. Akadnak olyan szerencsések, akik felvehetik a versenyt a legszebb genetikai nőkkel. A többség azért nem ilyen. A kezeléseken átesve többnyire képesek feltűnés nélkül beilleszkedni a társadalomba, s a külvilág nem feltételezné róluk az előéletüket, de nem lesznek az átlagos nőknél vonzóbbak. Ez a csoport teszi ki a transzszexuális nők oroszlánrészét, s ők valamint az elsőként említett, kivételesen szerencsés emberek azok, akikről soha nem is gondolnád, hogy nem nőként születtek.
Sajnos akadnak olyanok is, akiken az átalakulás vajmi keveset segít külső tekintetében, mert az eredeti testi adottságaik túlságosan is férfiasak voltak és/vagy nagyon későn kezdtek bele az átalakulásba, amikor a test már sokkal kevésbé fogékony a hormonkezelésre.
S persze sok olyan transzszexuális nő is akad, akik kedvező adottságaik ellenére sem lesz hitelesek, mert túlzásokba esnek a plasztikai műtétek terén.
A transzszexuálisok intelligencia szempontjából ugyanolyan változatosak, mint a nem TS emberek, így nagyon sok múlik az egyéni döntéseken annak tekintetében, hogy mennyire alakul sikeresen a társadalomba történő beilleszkedésük.

 

A transzszexuális férfiak esetében a hormonkezelés sokkal nagyobb hatékonyságú. Esetükben külsőre teljesen férfias megjelenés érhető el viszonylag rövid idő alatt.Bár az esetlegesen meglévő, hangsúlyosan nőies csípőn ez nem segít, de sokuk testépítéssel képes ezt is feltűnésmentessé tenni.  A gond náluk a nemi szervek átalakításában mutatkozik meg, ezen a téren egy transzszexuális nő sokkal jobb eredményekre számíthat.

 

Végül egy galéria néhány képpel. Igyekeztem változatos megjelenésű transzszexuálisokat összeválogatni, de hiteles embereket találni nem olyan könnyű. Transzszexuális nők esetében (mint majdnem minden nőnél) ritka a nem full előnyösre belőtt, esetenként fel is javított szelfi, TS férfiaknál pedig többnyire a tökéletes testűre gyúrt példányokkal találkozni a neten.